Tehnologie


EchoSound

Stiinta din spatele produsului

Echo Sound este cea mai moderna tehnologie ecografica pentru diagnosticul osteoporozei bazata pe noua metoda R.E.M.S. (Radiofrequency Echographic Multi Spectrometry) – Multispectrometrie ecografica cu radiofrecventa.

R.E.M.S. reprezinta o abordare inovatoare in diagnosticul osteoporozei cu ajutorul tehnicii ecografice, ce exploateaza toate caracteristicile spectrale ale semnalelor „brute” de radiofrecventa (RF) achizitionate in timpul unei scanari ecografice a situsurilor axiale, pentru a determina statusul arhitecturii interne a osului.

O tehnologie de varf

EchoS efectueaza scanarea cu ultrasunete se cu ajutorul unui transductor convex de 3,5 MHz, care achizitioneaza simultan imaginile conventionale in mod B si semnalele neprelucrate de RF corespunzatoare. Scanarea dureaza aproximativ 1 minut. Principiul acestei tehnici de diagnostic se bazeaza pe ideea ca semnalele de RF achizitionate in timpul scanarii ecografice a unei zone osoase tinta pot fi folosite pentru a determina starea de sanatate a acelui os, prin comparatii avansate cu modele spectrale de referinta obtinute anteriora numeroase conditii normale sau patologice.

Regiunile de interes (RI) pentru calculele de diagnostic la nivelul osului investigat sunt identificate in mod automat, atat pe baza criteriilor morfologice, cat si a caracteristicilor spectrale de RF, iar achizitia simultana a  mai multor linii de scanare de RF pentru fiecare cadru de imagine ofera o baza statistica solida si fiabila pentru procesarea spectrala ulterioara. Analiza datelor include calculul valorii SO si al valorii SF, pe baza corelatiei dintre spectrele de frecventa ale semnalelor de RF achizitionate si modelele de referinta corespunzatoare ale oaselor „osteoporotice” si respectiv „fragile”. DMO, scorul T si scorul Z sunt apoi derivate din valoarea SO.

Investigatia diagnostica

Pentru a efectua investigatia, operatorul trebuie sa vizualizeze prima interfata tinta (de exemplu, suprafata anterioara a corpului vertebrei L1, pentru achizitii lombare, sau colul femural pentru scanari de sold) si sa seteze adancimea imaginii si distanta focala pentru a avea interfata tinta in partea centrala a imaginii si in corespondenta cu focalizarea.
Apoi porneste achizitia de US asistata de software. In timpul scanarii, algoritmul detecteaza in mod automat interfetele osoase (liniile rosii) si calculeaza datele din regiunea de interes  (zonele verzi). Urmeaza  apoi prelucrarea automata a datelor, incluzand analiza semnalelor de RF si compararea spectrelor lor cu modelele de referinta, calculul parametrilor de diagnostic si generarea raportului medical final.

Operator independent

Identificarea complet automata a volumelor osului. Caracteristica speciala a metodei este exploatarea semnalelor de RF dobandite in timpul unei scanari ecografice a structurii osoase tinta, pentru determinarea arhitecturii interne a osului, prin comparatii detaliate cu modele spectrale de referinta.

O alta caracteristica importanta a tehnologiei este automatizarea completa a acesteia, ceea ce reduce la minimum dependenta de experienta operatorului. De altfel, algoritmul implementat identifica in mod automat si elimina achizitiile cu prea mult „zgomot” ecografic, asigurand evaluari diagnostice numai pe seturi de date de US care ating un anumit prag al calitatii special determinat.

Densitatea minerala osoasa si calitatea osului

Tehnologia EchoS ofera doi parametri numerici noi: SO, care se coreleaza in mod direct cu masuratorile DMO (in g/cm²) si , in consecinta, cu evaluarile diagnostice DXA (DMO; Scorul T; Scorul Z), si SF, care ofera o estimare independenta a fragilitatii oaselor si a riscului de fractura.

Raportul medical EchoS contine toti parametrii comuni pentru diagnosticarea osteoporozei,fiecare pacient putand fi examinat si diagnosticat in mai putin de 2 minute, asigurand respectarea protocolului in conditiile constrangerilor de timp obisnuite in activitatea clinica.

Noua tehnologie de varf

Datorita nivelurilor sale de precizie, combinate cu absenta completa a radiatiilor ionizante si usurinta de utilizare, aceasta metoda poate fi folosita in mod eficient pentru diagnosticarea bolii osteoporotice intr-un stadiu precoce.