Ce este osteoporoza?

 


O boala tacuta

Osteoporoza este o boala scheletica sistemica, caracterizata prin scaderea masei osoase, alterarea microarhitecturii tesutului osos, care duce la o fragilitate crescuta a osului si drept urmare la cresterea riscului de fractura. Astfel de fracturi apar, de obicei, la nivelul soldului sau al coloanei vertebrale. Un timp persoana afectata poate sa nu fie constienta de boala, deoarece pierderea de masa osoasa este treptata si fara simptome.
Osul este in continua schimbare: osul vechi este indepartat si osul nou ii ia locul. Osteoporoza apare atunci cand rata de indepartare a osului depaseste rata de inlocuire a osului.  Ca urmare, rezistenta osoasa scade, ceea ce face ca oasele sa fie mai fragile si susceptibile la fracturi.

Se estimeaza ca osteoporoza afecteaza peste 200 milioane de persoane din intreaga lume, iar jumatate dintre femei se asteapta sa aiba osteoporoza. Una din trei femei si unul din cinci barbati cu varsta de peste 50 de ani va suferi o fractura osteoporotica in cursul vietii, iar aceste cifre sunt prevazute sa continue sa creasca.

 

 

Diagnosticul osteoporozei

Pierderea osoasa poate incepe inca de la 25 de ani. Osteoporoza poate avea un impact semnificativ asupra capacitatii unei persoane de a ramane independent. Aproximativ  25 la suta dintre pacientii cu fractura de sold necesita ingrijire pe termen lung intr-o institutie de ingrijire medicala. Fracturile vertebrale sunt cele mai frecvente fracturi osteoporotice si apar cu o incidenta mai mare si  mai devreme in cursul vietii decat alte tipuri de fracturi osteoporotice.
Prezenta unei fracturi vertebrale creste de 5 ori riscul unei fracturi vertebrale ulterioare. Din fericire, cu un diagnostic precoce si un tratament adecvat, efectele debilitante ale osteoporozei pot fi adesea prevenite.

De ce este nevoie de testare?

Osteoporoza este silentioasa pana cand apare o fractura. Incepand din jurul varstei de 35 de ani, osul trece printr-un proces natural de deteriorare, in principal din cauza varstei si, la femei, a menopauzei. Un test al rezistentei osoase poate ajuta la stabilirea diagnosticului de osteoporoza si poate preveni o fractura initiala. Testarea ajuta, de asemenea, la determinarea severitatii bolii, la anticiparea riscului de fracturi ulterioare si la monitorizarea modificarilor osoase. Osteoporoza poate fi prevenita prin depistare precoce si in prezent exista mai multe tratamente eficiente. Acestea pot include orice, de la simpla modificare a  stilului de viata  si a  nutritiei, la medicamente prescrise pentru cei diagnosticati cu osteoporoza severa. Testul nostru inovator ofera o evaluare a rezistentei dumneavoastra . osoase. Este rapid, comod, non-invaziv si fara radiatii. Procedura de testare dureaza mai putin de 5 minute, iar rezultatul il primiti  imediat.

Factori de risc pentru osteoporoza:

– Aveti un istoric de osteoporoza in familie, fracturi de sold la varsta inaintata si/sau garbovire?
– V-ati rupt vreodata un os dupa o lovitura sau o cazatura minora?
– Fumati sau consumati alcool?
– Ati avut nevoie de o utilizare prelungita de medicamente, cum ar fi corticosteroizi?
Pentru femei:
–  Ati intrat la menopauza inainte de varsta de 45 de ani?
–  Vi s-a oprit vreodata ciclul menstrual timp de 12 luni sau mai mult?
Pentru barbati:
– Ati suferit vreodata de impotenta, lipsa libidoului sau alte simptome legate de un nivel scazut de testosteron?
Orice raspuns de „da” poate indica un risc crescut de osteoporoza si trebuie discutat cu medicul dvs.